Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 24 mei 2016

Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen, kun je een stagevergoeding krijgen. Een bedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding uit te keren. Als je de hoogte van je stagevergoeding belangrijk vindt, informeer hier dan naar voordat je een stage contract ondertekent. Een stage bedrijf dat wel een stagevergoeding geeft baseert deze meestal op je opleidingsniveau en het aantal uren dat je stage loopt.

Gemiddelde stagevergoeding hbo & universiteit
Omdat bedrijven niet verplicht zijn je te betalen kunnen stagevergoedingen erg verschillen. Sommige bedrijven betalen € 130,- in de maand, anderen € 750,-. Bedenk voor jezelf wat jij een redelijke stagevergoeding vindt. Stage lopen is bij universitaire studies meestal niet verplicht, maar het is wel een goede manier om wat praktijkervaring op te doen.

Over het algemeen krijg je een reiskostenvergoeding als je geen ov-kaart hebt of ver moet reizen, maar ook dit is het stage bedrijf niet verplicht om te geven.

Wat als je ziek bent?
Wanneer je stage loopt krijg je alleen betaald wanneer je werkt. Een stage overeenkomst is namelijk niet hetzelfde als een arbeidscontract. Dit betekent dat wanneer je ziek bent je in principe niet doorbetaald krijgt, tenzij jouw stage bedrijf besluit je wel uit te betalen wanneer je slechts een paar dagen ziek bent. In de stage overeenkomst vind je de afspraken die jij hierover hebt gemaakt met jouw stage bedrijf.

Als stagiair wordt je aangemerkt als ‘een werknemer zonder vaste werkgever’. Hierdoor kun je bij langdurige ziekte een beroep doen op de Ziektewet. Het stage bedrijf kan je vragen de gemiste dagen in te halen, of het kan de stage voortijdig afbreken als je te vaak of te lang ziek bent.

Wat als je eerder wilt stoppen?
Seksuele intimidatie, geen fijne werkomgeving of geen leuke stage kunnen redenen zijn waardoor je vroegtijdig wilt stoppen met de stage. Meestal is dit mogelijk, maar loop je wel studievertraging op. Probeer daarom eerst te praten met jouw stagebegeleiders. Misschien kun je het op een andere manier oplossen, door bijvoorbeeld op een andere afdeling stage te gaan lopen.

Belasting over stagevergoeding
Over een stagevergoeding moet je belasting betalen, omdat het een vorm van inkomen is. Het kan voorkomen dat je teveel belasting betaalt. In dat geval kun die belasting later terugvragen via een P-formulier.