Overslaan en naar de inhoud gaan

Stagiair Omgevingsmanagement

Bedrijf: Rijkswaterstaat
Richting(en): Management, Engineering / Techniek |
Niveau: HBO
Locatie: Roermond
Startdatum: 05 september 2022
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Stagiair omgevingsmanagement

In het kader van grootschalig onderhoud aan stuwen en sluizen in de Maas, zal hinder voor de vaarweggebruiker ontstaan. De werkzaamheden zorgen daarbij voor een natuurlijk spanningsveld tussen enerzijds technische mogelijkheden en veiligheid gedurende de werkzaamheden. Anderzijds de wensen en mogelijkheden / onmogelijkheden van de gebruikers van de vaarweg en de bedrijven die hiervan afhankelijk zijn. Jij mag bij deze opdracht de economische belangen van bedrijven en organisaties langs de Maas en de direct daarbij behorende kanalen zoals het Julianakanaal en lateraalkanaal in kaart brengen en analyseren.

Wat ga je doen
Voor dit onderzoek is het van belang dat je een aantal gegevens gaat ophalen bij de stakeholders. Wat is bijvoorbeeld de hoeveelheid bevoorrading? Het interval van transport? Wat gebeurt er als er niet bevoorraad kan worden? Hoe groot zijn de financiële gevolgen? En zijn er andere manieren van bevoorrading en wat zijn de daaraan verbonden consequenties? Deze belangen dienen aansluitend geanalyseerd te worden zodat Rijkswaterstaat een afweging tussen de belangen kan maken. Tijdens het onderzoek zullen ook tegenstrijdige belangen opgehaald worden. De verwachting aan de analyse is dat deze inzicht zal geven in de tegenstrijdigheden. De onderzoeksresultaten kunnen Rijkswaterstaat ondersteunen in de verdere gesprekken met belanghebbenden om samen de meest gunstige manier van aanpak te kunnen bepalen. Gezien de omvang van het areaal en daarmee het aantal belanghebbenden, de samenhang en tegenstrijdigheden, is het een uitdagende opgave.

Door inzicht in de verschillende belangen te krijgen kunnen mogelijkheden en onmogelijkheden betreffende te veroorzaken hinder voor de vaarweggebruiker in kaart gebracht worden. Hierdoor kan Rijkswaterstaat een balans zoeken tussen onoverkomelijke hinder en extra financiële middelen die uitgeven dienen te worden voor hinder beperkende maatregelen.

Dit bieden wij
• je leert een groot netwerk kennen, zowel met interne medewerkers als met externe partijen;
• je krijgt veel vrijheden om de invulling van het onderzoek te bepalen, maar je krijgt hierbij wel de nodige ondersteuning;
• je krijgt veel inzichten in het jonge werkveld van het omgevingsmanagement.

Lijkt jouw het interessant om de verschillende belangen in kaart te brengen? Solliciteer dan op deze vacature!

Functie-eisen

• je volgt een hbo-opleiding in de richting van Logistiek, Civiele Techniek of iets soortgelijks en hebt affiniteit met het thema omgevingsmanagement;
• je kan zelfstandig te werk gaan;
• je bent communicatief vaardig;
• je bent analytisch ingesteld.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris Min €652 - Max €652 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Minimaal aantal uur per week 36
Maximaal aantal uur per week 40

Werk je minder dan 40 uur? Dan is je vergoeding naar rato. Naast je stagevergoeding heb je recht op betaalde vakantie-uren.

Indien je geen studentenreisproduct hebt, kom je in aanmerking voor een mobiliteitskaart van Rijkswaterstaat. Let op! Dit geldt alleen indien je geen recht meer hebt op een OV-chipkaart. Indien je wel in het bezit bent van een studentreisproduct, maar extra reiskosten maakt t.b.v. de uitvoer van je stagewerkzaamheden dan kan je deze reiskosten declareren.

Bijzonderheden

• je kunt alleen stagelopen bij Rijkswaterstaat als je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling;
• de stage start in september 2022 en duurt tot februari 2023. De exacte start- en einddatum bepalen we in onderling overleg;
• dit betreft een afstudeerstage;
• je standplaats is Roermond. Bij Rijkswaterstaat werken we volgens de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat we zoveel mogelijk thuis werken en maximaal de helft van de tijd op een Rijkswaterstaat kantoor of locatie als dit meerwaarde voor jou heeft;
• de stage is in eerste instantie voor 36 tot 40 uur per week. Mocht dit niet passen, dan kunnen we uiteraard in overleg bepalen voor hoeveel uur jij stage komt lopen.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.
Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Jouw toekomstige afdeling

Zuid-Nederland (ZN) is een van de zeven regionale organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat en bestaat uit een samenvoeging van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Binnen Zuid-Nederland zijn wij verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van onze (vaar)wegen, wateren en objecten, zoals de A2, de A58, de Maas, het Wilhelminakanaal en vele bruggen. Hiervoor werken wij samen met o.a. de provincies Noord-Brabant en Limburg, gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties. Onze ambitie is om als één eenheid en met één werkwijze de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in Nederland elke dag beter te maken.

In totaal werken er ruim 400 mensen binnen ZN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Andere vacatures

werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat

Overige

Rijkswaterstaat - Nederland

Startdatum: 01 september 2022

Heb jij je hbo- of wo-studie (bijna) afgerond en wil jij je verder ontwikkelen binnen de vakgebieden assetmanagement, mobiliteit & watermanagement of duurzame leefomgeving & milieu? En vind jij het leuk om te werken in een van de regio’s van Rijkswaterstaat die het hart vormen van de Nederlandse infrastructuur? Dan is het Regio Traineeship iets voor jou! Let op: Voor de september 2021-lichting werven we niet voor de Duurzame Leefomgeving & Milieu-track. Als je hier interesse in hebt, adviseren we je om volgend jaar te solliciteren voor de lichting van september 2022.

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Junior adviseur strategie

Consulting, PR / Communicatie

Rijkswaterstaat - Haarlem

Hoe zorgen we ervoor dat we een goede relatie met onze bestuurlijke partners en omgevingspartijen hebben? Hoe zorgen we ervoor dat de interne besluitvorming zo effectief mogelijk verloopt en we het directieteam (DT) efficiënt inzetten? En dat er, naast het verbeteren van vandaag, ruimte en aandacht is voor een visie op de toekomst? Dit zijn enkele van de vele vraagstukken die voor jou een uitdaging vormen in je rol als junior adviseur strategie. Tevens ben je plaatsvervangend directiesecretaris bij Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (RWS WNN).

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Je gaat werken in het team Strategie, onderdeel van de afdeling Communicatie en Strategie. Het team is compact, professioneel en fungeert als een spin in het web als het gaat om het imago van RWS WNN. Zowel binnen de regio als naar andere dienstonderdelen en richting het beleid. Je werkt als junior adviseur strategie voor het directieteam. Je adviseert het DT op strategisch relatiemanagement; bijvoorbeeld wie gaat naar welke overleggen en bijeenkomsten. Jij weet het directieteam optimaal te ondersteunen. Dit doe je onder andere door de stukkenstroom voor het directieteam goed te begeleiden. Ook ben je eerste achtervang voor de directiesecretaris. Bij afwezigheid van de directiesecretaris ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en verslaglegging. Daarnaast organiseer je diverse bezoeken van stakeholders en zorg jij voor een passend programma. Tot spring slot spring je ook in bij het team voor het maken van nota’s voor de minister of het beantwoorden van kamervragen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
In deze afwisselende functie zit jouw meerwaarde in de bredere, strategische ondersteuning, zowel in de voorbereiding van de DT overleggen (bewaken van de kwaliteit van stukken), gerelateerde overleggen en het bewaken van juiste terugkoppelingen en uitzetten van acties plus het organiseren van bijeenkomsten.

Van nature beschik je over politiek-bestuurlijke antennes en ben je organisatiesensitief. Jij voelt feilloos aan welke belangen er spelen en welke acties nodig zijn. Een positieve instelling en proactief samenwerkingen met relevante collega’s is hierbij van belang. Het gaat hierbij onder andere om DT-leden, dossierhouders, interne managementondersteuners en externe partners.

Wat wij aan jou waarderen
Jij staat stevig in je schoenen. Plannen en organiseren zijn jouw tweede natuur en je weet hoofd- en bijzaken goed te scheiden. Je hebt inzicht in bestuurlijke verhoudingen en processen en kan de impact daarvan goed analyseren. Schakelen tussen verschillende niveaus en het zorgen voor verbinding gaat jou gemakkelijk af. Je komt snel tot de kern van de zaak en je brengt een logische structuur aan in informatie. Van nature ben je verbindend en weet je een netwerk op te bouwen en te behouden.

Relatie- en stakeholdermanagement is jou niet onbekend. Belangrijk hierbij is dat je jouw adviesstijl aan kunt passen aan de situatie. Je beschikt over uitstekende communicatie- en adviesvaardigheden en bent organisatiesensitief. Tenslotte ben je pragmatisch, stressbestendig en werk je geordend.

Meer weten?
Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature voordat je gaat solliciteren? Of ben je erg nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel of app met Jonna Brandsma, afdelingshoofd, 06-53862749.

Junior adviseur strategie
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Stagiair Communicatie (HBO & WO)

PR / Communicatie, Marketing / Product Management

Rijkswaterstaat - Rotterdam

Startdatum: 05 september 2022

Wil jij als stagiair bij ons organisatieonderdeel West-Nederland Zuid een bijdrage leveren aan het beter kunnen etaleren van onze afdeling Verkenningen en Planuitwerking? Vind je het interessant om te onderzoeken hoe onderling kennis wordt uitgewisseld en hoe we gebruik maken van elkaars talenten? Lees dan verder!

Wat ga je doen
De afdeling Verkenning en Planuitwerking geeft vanuit het planproces vorm aan netwerkontwikkeling en faciliteert de besluitvorming daarover, in nauwe samenwerking met publieke en private partners en met het maatschappelijke domein. Dit wordt gedaan voor allerlei projecten binnen Rijkswaterstaat (vervanging en renovatie, duurzaamheid, veiligheid en subsidies).

Jij gaat als stagiair onderzoeken hoe nu onderling kennis met elkaar wordt uitgewisseld, of men gebruik maakt van elkaars talenten en hoe dat verbeterd kan worden. Je gaat je bezig houden met thema’s als interne- en externe communicatie en kennisuitwisseling. Je gaat het volgende onderzoeken: hoe wordt de afdeling nu geëtaleerd? Wat weten ze van ons? Wat zijn onze kennisgebieden? Hoe doen we nu aan kennisuitwisseling? Wat weten we van elkaar en in hoeverre weten we elkaar te vinden en benutten we de aanwezige kennis? Je stelt hiervoor een kwalitatief onderzoek op, brengt de begin- en gewenste situatie in kaart, je formuleert kansen en blokkades, je geeft adviezen en indien het past binnen de beschikbare tijd ga je ook invulling geven aan de praktische uitvoering.

Met jouw onderzoek lever je een bijdrage aan kennisuitwisseling en professionalisering van en tussen de medewerkers. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om het afdelingsgevoel en de binding met elkaar te versterken.

Wil jij als stagiair een bijdrage leveren aan deze uitdagende opdracht waarbij je veel ruimte krijgt voor eigen inbreng? Solliciteer dan direct!

Stagiair Communicatie (HBO & WO)