Overslaan en naar de inhoud gaan

Stagiair economiecluster ministerie van BZK

Bedrijf: Rijksoverheid
Richting(en): Banking / Finance |
Niveau: WO
Locatie: Den Haag
Startdatum: 09 januari 2017
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Functieomschrijving

Goed openbaar bestuur is democratisch, heeft het vertrouwen van de burgers en draagt bij aan economische groei. Als stagiair bij het economiecluster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Wonen en Rijksdienst, krijg jij een unieke kans om te adviseren over economisch beleid. Je leert ook meer over de rol van de overheid en de markt.

Jouw meeloopstage is gebaseerd op drie pijlers: het zelfstandig uitvoeren van een project, het meedraaien met de economische advisering aan de ambtelijke en politieke top, en het meedoen met discussies over wetenschappelijke economische inzichten. Dit alles onder goede begeleiding van een stagebegeleider.

De projecten liggen op het terrein van het functioneren van het openbaar bestuur vanuit de economische invalshoek, op pensioenen en woningmarkt, de toekomst van steden, de wijze waarop wij de medeoverheden (gemeentefonds) financieren, zuinige en effectieve overheid (taakstellingen/arbeidsproductiviteitsontwikkeling), digitale overheid en digitalisering van de samenleving. In overleg met jou maken we een keuze op basis van jouw vaardigheden, interesses en de prioriteiten hiervoor.

Daarnaast doe je mee met het lopende werk op het terrein van macro-economische advisering voor de ambtelijke en politieke leiding van het departement, zoals de Centraal Economische Commissie en Ministerraadadvisering.

Ook help je mee met het voorbereiden van fundamentele discussies voor de ambtelijke top, gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Wij verzorgen daarvoor sessies op bepaalde thema’s. Denk daarbij aan de ontwikkeling van lonen, de vraag of er meer geïnvesteerd moet worden in Nederland, en hoe we moeten omgaan met de flexibilisering op de arbeidsmarkt.

Functie-eisen

 

  • Je studeert aan een Nederlandse universiteit.
  • Je hebt tijdens je bachelor of master al economische vakken gevolgd en bent geïnteresseerd in de economische invalshoek.
  • Je hebt belangstelling voor het overheidsbeleid, maar inhoudelijke kennis van een specifiek beleidsonderwerp is niet noodzakelijk.
  • Je bent gericht op kwaliteit en hebt een goede schrijfvaardigheid.
  • Je bent communicatief en analytisch sterk, sociaalvaardig en oplossingsgericht.

 

Arbeidsvoorwaarden

 

Stagevergoeding € 578
Dienstverband Afstudeerstage / scriptie
Minimaal aantal uren per week 30
Maximaal aantal uren per week 40

Overige arbeidsvoorwaarden

Je ontvangt een stagevergoeding van € 578,- bruto bij een fulltime stage.

Bijzonderheden

Deze stage is een goede voorbereiding op de rest van je carrière en bijvoorbeeld op het Rijksstraineeprogramma of de BoFEB.