Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips om te overtuigen tijdens een sollicitatie

zes-tips-om-te-overtuigen-een-sollicitatiegesprek

1. Een goed begin +1

Je eerste indruk kun je maar één keer maken. Zorg dat dit een positieve ervaring is voor zowel de werkgever als voor jezelf. Het lijkt misschien een open deur, maar het werkt wel. Al zodra je van huis vertrekt zet je de eerste stap naar het maken van een positieve eerste indruk. Vertrek op tijd zodat je in alle rust de weg kunt zoeken en je niet gestrest aankomt. Zorg dat je de contactgegevens van de interviewer bij je hebt, mocht er onverhoopt toch iets misgaan onderweg, dan kan je contact opnemen. Wees vriendelijk vanaf het moment dat je het gebouw betreedt en maak een praatje met de receptioniste. Al deze stappen en contactmomenten helpen je om je meer op je gemak te voelen voor het gesprek start. Geef je gesprekspartner een stevige handdruk en maak oogcontact bij de kennismaking. Om het ijs te breken kun je iets positiefs zeggen over het weer, het gebouw of de locatie waar het bedrijf is gevestigd. In de praktijk maak ik heel vaak mee dat een sollicitant een slappe en klamme hand geeft, wat onzeker overkomt. Dan sta je als sollicitant direct 1-0 achter.

2. Voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel sollicitanten kijken wel even op de website van een werkgever en kunnen doorgaans iets vertellen over het bedrijf, maar hebben zich niet écht verdiept in bijvoorbeeld de kernwaarden en de cultuur van de organisatie. Ze hebben zich niet afgevraagd in hoeverre die aansluiten bij hun eigen normen & waarden. Een enkele keer word ik tijdens een interview verrast door de voorbereiding van een kandidaat. Die kandidaat heeft direct een streepje voor, die heeft de moeite genomen zich te verdiepen in de organisatie. Zo heb ik een kandidaat gesproken die een van de kantoren van de organisatie in was gelopen en de sfeer die hij voelde perfect kon beschrijven. Diezelfde kandidaat heeft ook met de collega’s op dat kantoor gesproken en gevraagd hoe de dag van een adviseur eruit ziet bij betreffende werkgever. Dat is een mooi voorbeeld van jezelf verdiepen in de functie en een organisatie. Wat ook scoort is onderzoeken waar de organisatie goed in is, maar vooral ook waar jij verbeterpunten of kansen ziet voor de organisatie om bijvoorbeeld meer klanten binnen te halen. Idealiter leg je hier direct een link naar jouw toegevoegde waarde en hoe jij hierin een rol kunt spelen. Als kandidaat moet je jezelf voorbereiden op de vragen die komen. Als je de vragen die je krijgt hebt voorbereid, hoef je minder over vragen na te denken. Uiteraard ken jij je CV van haver tot gort en vergis jij je niet in de jaartallen op je CV.

3. Wees eerlijk maar niet te eerlijk

Veel vrouwelijke sollicitanten hebben de neiging in een sollicitatiegesprek te eerlijk te zijn, in tegenstelling tot hun mannelijke opponenten. Eerlijkheid duurt het langst, maar antwoord geven op vragen die niet gesteld worden kan een interviewer op scherp zetten. Aan de andere kant, als de interviewer het gevoel heeft dat er meer niet gezegd wordt dan wel zal hij hierop doorvragen. Wees dus zuinig met het geven van achtergrondinformatie (privé) die niet relevant is voor je sollicitatiegesprek. Wees vooral jezelf, dan sta je het meest in je kracht en doe jezelf niet voor als iemand die je niet bent.

4. Vragen parkeren mag

Ondanks jouw goede voorbereiding kun je vragen krijgen die lastig te beantwoorden zijn. Probeer dan niet ter plekke iets te “verzinnen” om de vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Neem even bedenktijd voor je een dergelijke vraag beantwoordt, het komt oprechter over om even na te denken over het antwoord op een vraag. Het geeft de interviewer het gevoel dat je een weloverwogen antwoord geeft. Kom je er echt niet uit, dan kun je de vraag even parkeren. Ook als je de vraag niet helemaal begrijpt kan je bedenktijd nemen of de interviewer vragen wat hij precies bedoelt. Parkeren mag, maar kom er dan in het gesprek zelf op terug.

5. Wees sensitief

Een interviewer heeft doorgaans een gestructureerd sollicitatiegesprek voor ogen en heeft een aantal vragen voorbereid die hij graag wil stellen om zo een objectief beeld te krijgen van alle kandidaten. Hij heeft een uur gereserveerd voor een interview en aansluitend vaak ook afspraken gepland staan. Wees als kandidaat sensitief op signalen van de interviewer. Als een interviewer aangeeft dat hij het gesprek wil afronden, dan bedoelt hij ook echt dat hij moet afronden. Als jij nog vragen hebt aan het eind van het interview of je wilt dingen nader toelichten, bespreek dit dan met de interviewer. Hij kan je dan alsnog de ruimte geven of hij vraagt je de aanvullende vragen te mailen.

6. Het “oh ja” moment…

 We kennen het allemaal wel: na het sollicitatiegesprek in de auto naar huis kan je jezelf wel voor het hoofd slaan dat je niet het antwoord gegeven hebt dat je had willen geven. Heb je het gevoel dat je jezelf te kort hebt gedaan in het interview, of dat je onvoldoende van jezelf hebt laten zien. Neem contact op met de interviewer en doe alsnog je verhaal. Doe dit direct dezelfde dag of de dag erna. Het komt krachtig over bij de interviewer en geeft aan dat je over voldoende zelfkennis/reflectie beschikt. En mocht je het dan toch niet geworden zijn? Dan heb jij er zelf in ieder geval alles aan gedaan en dus hoef jij jezelf niets te verwijten. Beschouw het sollicitatiegesprek als een kennismaking. De interviewer wil meer te weten komen over jou, maar ook jij moet een goed gevoel hebben bij de functie, het bedrijf en de leidinggevende. 

Je bent nu helemaal voorbereid voor een sollicitatiegesprek. Alleen nog een leuke stagevacature. Bekijk hier alles vacatures. 

Blog Categories: scriptie