Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Maiko on 19 april 2018

Waar ga jij een (afstudeer) stage volgen

Op zoek naar een stage kan lastig zijn. Soms weet je zelf niet wat je zoekt en ben je maar doelloos aan het rond googelen. Tot je natuurlijk op de beste site voor stages komt, deze natuurlijk! Laat je niet misleiden door de naam, we hebben ook veel meeloop ofwel werkstages naast de aangeboden afstudeer stages.

We kunnen de zoektocht opdelen in stukjes, van wat jij meest belangrijk vindt in een stage naar het minste. Je kunt dit van te voren even voor jezelf vaststellen. Dit gaat jou helpen in het hele zoekproces.

Bedrijf

Bij wat voor bedrijf wil je stage lopen? Moet deze groot of klein zijn. Een bekende naam zoals een internship bij Philips of ING of maakt dat jou niet uit. Op afstudeerstage.nl kun je een overzicht vinden van het bedrijf. Dit hebben wij het bedrijfsprofiel genoemd. Hier staat een korte beschrijving wat het bedrijf doet, hoeveel mensen er werken en waar het hoofdkantoor is. Je kunt ook zelf de lijst met bedrijven afgaan. Zo weet je gelijk of ze ook een stage op dit moment aanbieden. Je kunt via deze link bij alle bedrijven komen.

Tijd

Hoeveel tijd wil jij werken. Het kan zijn dat jij bijvoorbeeld maar 3 dagen zou willen werken. Voor sommige afstudeer stages is het zelfs mogelijk om niet op kantoor te hoeven komen. Dan kan jij je onderzoek thuis maken. Dit zou ideaal kunnen zijn. Let ook op de looptijd waar voor gevraagd wordt en het aantal weken dat jij vanuit je opleiding moet stage lopen. In de vacature teksten staat in de meeste gevallen vermeld wat het bedrijf verwacht van jou. Probeer dan ook goed op te letten wat er gevraagd wordt. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Locatie

Niet geheel onbelangrijk, waar is het? Het is handig om even de locatie op te zoeken. Zo weet je wat je kan verwachten mocht je met openbaar vervoer naar je stage gaan of misschien was je zelf van plan met de fiets te gaan maar een internship bij Unilever in Rotterdam toch iets te ver vanuit Groningen. Let er wel op dat bedrijven meerdere locaties kunnen hebben. Dus let op dat jij niet alleen kijkt naar het bedrijfsprofiel. Let ook goed op wat er in de vacature staat vermeld.

Scriptie

Als jij gaat afstuderen is het werk bij een stage natuurlijk erg interessant. Maar vergeet niet dat je ook nog een scriptie moet schrijven! Zorg dat je goed van te voren weet hoeveel tijd jij nodig hebt voor een scriptie en dat jij deze tijd ook krijgt. In de meeste vacatures staat vermeld hoeveel tijd jij krijgt voor je scriptie. Soms ook in overleg. Let er goed op! Het gaat tot slot erom dat jij afstudeert, werken kan altijd nog.

Begeleiding

Het is van belang dat jij goede begeleiding krijgt tijdens jou stage. Zo steek jij er ook echt wat van op. Dit is lastig te zien via alleen de vacature. Maar tijdens een sollicitatie gesprek is het erg handig om hier even na te vragen. Bijvoorbeeld hoeveel stagiaires er al voor jou waren enzovoorts. Zo kun jij een beter beeld krijgen wat jij kan verwachten qua begeleiding.

Werkzaamheden

Wat ga jij doen! Dit staat ook vaak in de vacature al vermeld. Of is iets wat jij zeker moet vragen tijdens je stage. Niemand wil de hele dag koffie halen. Bedenk dan ook zelf even wat jij graag wilt. Zou jij bijvoorbeeld graag mee werken aan een project of hou jij er van wat verantwoordelijkheid te krijgen over een takenpakket. Dit laat hiernaast ook zien dat jij hebt nagedacht over wat jij persoonlijk wilt.