Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 12 mei 2016

IT HBO’ers op de arbeidsmarkt

in de Nederlandse ICT-arbeidsmarkt blijken vooral hbo’ers werkzaam. Dat is te lezen in het paper over de Nederlandse ICT-arbeidsmarkt, dat Bonque recentelijk publiceerde.

Met het onderzoek is de demografische gegevens van de IT arbeidsmarkt in kaart gebracht. 52 procent van de ondervraagden heeft een HBO diploma in de ICT te hebben. Een kleinere groep ( 19 procent) heeft een wo-diploma. Tevens heeft 19 procent van de ondervraagden een MBO diploma op zak. Hier uit is goed te zien dat het overgrote deel van de ICT’ers een HBO diploma heeft.

Werkgevers zijn voornamelijk opzoek naar ICT’ers met een HBO opleiding. Dit betekent dus dat er veel Hbo’ers een functie hebben in de IT en dat de HBO IT opleidingen ook nog steeds gewild zijn. Hoe komt het dat er voornamelijk ICt’ers een HBO opleidingen hebben en waarom is dit zo gewild bij werkgevers?

Verschuiving van ICT-beheer naar development

Er zijn verschillende factoren van invloed op de vraag naar IT’ers met een HBO-vooropleiding. Er is een verschuiving in het IT landschap van ICT-beheer naar development. Op dit moment zijn Developers heel erg in trek. Uit de analyse blijkt dat 70% van de ICT vacatures om een developerprofiel wordt gevraagd. Opleidingen en stages spelen hier op in. Studiekiezers die zich in de ICT begeven worden daardoor veel geconfronteerd met development. Waardoor development ook steeds populairder wordt. Daarnaast zijn studiekiezers op de hoogte van het feit dat je als startende developer een hoge baangarantie hebt en een goed salaris kunt verdienen.

Globalisatie medeveroorzaker van de versterkte vraag naar hbo’ers
Door de banengroei in de ICT is het aantal studenten dat voor een HBO IT opleiding kiest vergroot. Daarnaast willen werkgevers, die hun arbeidskapitaal aan het uitbreiden zijn, kunnen  kiezen uit de grootste poel ICT’ers. En nemen daarom HBO vaker als gewenst opleidingsniveau in de vacature op, dan bijvoorbeeld WO.

ICT’ers met een hbo-vooropleiding meer op de radar van werkgevers
Het is voor bedrijven steeds lastiger om topkandidaten aan hun bedrijven te verbinden. Het is tevens heel lastig om iemand aan te nemen die voldoet aan alle competenties. Daarom worden veel werkgevers gedwongen zicht te focussen op de potentie van een IT’ er. Hierdoor wordt het veel interessanter om een HBO IT allrounder in dienst te nemen om deze later uit te laten groeien tot een specialist.