Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 24 mei 2016

Een afstudeerstage, stage en scriptie combineren.

Als je een afstudeerstage gaat lopen werk je niet alleen, maar schrijf je er ook een verslag over. Het is voor jezelf prettig als je dan ook echt geïnteresseerd bent in het werk dat je de komende maanden gaat doen. Solliciteer niet blind op een stage, maar bedenk wat jij zelf wil en zoek op meerdere plaatsen.

Wat is een afstudeerstage?

Een afstudeerstage is het moment om wat jij geleerd hebt tijdens jouw studie in de praktijk te brengen. Je gaat aan het werk als stagiair bij een bedrijf en maakt een bijpassende afstudeeropdracht. Bij vrijwel alle hbo-opleidingen is een afstudeerstage verplicht, bij de meeste universitaire studies is het een keuze. Een afstudeerstage loop je aan het eind van je studie, in de meeste gevallen het laatste half jaar.

Afstudeeropdracht

Het is de bedoeling dat jij met jouw afstudeeropdracht het stagebedrijf helpt met bijvoorbeeld het ontwikkelen van een product, het verbeteren van bedrijfsprocessen of het schrijven van een adviesplan. Er zijn eigenlijk twee typen afstudeeropdrachten:

De praktijkgerichte opdracht (komt het meest voor bij hbo-opleidingen). Je voert een opdracht uit voor het stagebedrijf, waarna je een stageverslag schrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw product, waarbij je een product- en procesverslag schrijft.

 De onderzoeksopdracht. Bij het verrichten van onderzoek voer je een opdracht uit die je formuleert in samenspraak met het stagebedrijf. Het onderzoek kan ook bijvoorbeeld een analyse zijn van een project. Over dit onderzoek schrijf je een scriptie onder begeleiding van een docent of hoogleraar.

Timemanagement

Een stage lopen en ook nog een scriptie schrijven kan best druk zijn. Sommige bedrijven geven de mogelijkheid de scriptie te schrijven tijdens werktijd, maar dit is niet altijd het geval. Denk hier van tevoren goed over na, zodat je niet in de problemen komt. Vraag aan het stagebedrijf hoe zij hierover denken en stel bijvoorbeeld een tijdsplan op. In dit tijdsplan kun je aangeven wanneer je werkt voor het bedrijf en wanneer je tijd kunt besteden aan de scriptie. Zo zijn voor jou en het stagebedrijf de afspraken helder en kun je hier achteraf geen onenigheid over krijgen.

Stagevergoeding

De vergoeding voor een afstudeerstage ligt bij de meeste bedrijven wat hoger dan voor een ander soort stage. Tussen bedrijven kan een vergoeding erg verschillen.