Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 13 mei 2016

De Vraag naar ICt’ers groeit door

Bedrijven vragen steeds vaker om gespecialiseerde ICT professionals . Wanneer ICT professionals in zichzelf gaan investeren brengt dit zeker mogelijkheden met zich mee.

In 2014 waren er ruim 34.000 ICT/IT vacatures. De verwachtingen zijn dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Door het sectorplan ICT moet hier verandering in komen. Overheid en bedrijfsleven investeren zo’n 9,4 miljoen euro om ICT professionals te scholen.  Het moet natuurlijk eerst blijken of dit genoeg is. De grote vraag naar ICT’ers komt vooral door de digitalisering van de samenleving en bedrijfsleven. het gat dat nu is ontstaan is niet op te vullen met het aantal schoolverlaters met een passende opleiding.  Daarnaast komen er ook steeds meer IT-ontwikkelingen achter elkaar aan. Hierdoor moet de huidige generatie IT professionals zich continu ontwikkelen en specialiseren.

Investeren in ontwikkelen

Heel lang was er sprake van dat werknemers bijna geen ruimte kregen om zichzelf te ontwikkelen. De werkgevers vonden het vaak te duur en tijdrovend. Tevens weigerden ICt’ers zelf ook om voldoende te investeren in hun ontwikkeling. Dit is deels een normale reactie want niemand veranderd graag van zijn huidige patroon. Aan de andere kant schieten ze zichzelf hiermee te kort.

Doordat er vanaf beide kanten weinig werd geïnvesteerd in de ontwikkelingen, is er een landelijk probleem ontstaan. In de IT sector denken sommige directeuren ook dat het beter is om ICT-professionals verplicht jaarlijks bij te laten scholen. Zoals dit ook gebeurd bij artsen en piloten.

Mogelijkheden

Met het sectorplan wordt 40 procent van de opleidingskosten van een opleiding in de ICT of IT vergoed.  Dan is  het aan de ICT-professionals én potentiële ICT-professionals om de vacatures op te vullen. De ICT markt heeft veel behoefte aan Java- en .NET-developers, maar ook aan informatica- en big data-specialisten. Het is van belang dat de ICT’ers nu en in de de toekomst de juiste opleiding kiezen en zich specialiseren.