Overslaan en naar de inhoud gaan

Wo afstudeerstage Materiaalkunde bij R&D

Bedrijf: Tata Steel
Richting(en): Overige |
Niveau: WO
Locatie: IJmuiden
Aanmelden tot en met
Aanmelden tot en met
Ga naar de website van Tata Steel

Doe samen met een team onderzoek naar heel specifieke state-of-the-art coatings aangebracht door de magnetron plasma sputter depositie ter voorkoming van Liquid Metal Embrittlement.

Wat ga je doen?

Een stage opdracht bij R&D Tata Steel is niet alleen maar een project opdracht, maar maak je echt deel uit van een team en zal je ervaring opdoen met een breed scala aan diciplines, processen, toepassingen. Voor dit project werk je aan een onderwerp dat grote impact kan hebben voor bijvoorbeeld het coating proces in de automobiel industrie. Je zal werken aan een Physical Vapour Depositie installatie die recent is uitgerust met een magnetron plasma sputter depositie unit. Met deze unit zijn we in staat om heel specifieke state-of-the-art coatings aan te brengen op staal. Binnen dit project zul je zelf nieuwe coatings ontwikkelen, preparen, en hun eigenschappen onderzoeken op zowel hun praktisch als fundamentele eigenschappen. Hiervoor zul je samenwerken met diverse experts en kan je onderzoek van direct belang zijn voor industriele toepassingen.

Liquid Metal embrittlement is een mogelijke show stopper voor de introductie van Zn gecoate hooge sterkte stalen. Over de oorzaak van LME is nog veel onbekend en dat vraagt om een gedegen onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossing ter voorkoming van LME. LME is de verbrossing van staal door de Zn coating wat resulteerd in een vermidering van de sterkte van het staal. Vooral Zn/Mg gecoate hooge sterkte stalen die in de automobiel industrie gebruikt gaan worden lijken extra gevoelig te zijn voor LME. 
Bij Tata Steel R&D werken we aan Physical Vapour Deposition van coatings. Dit is een relatief nieuwe coating technologie die coatings kan aanbrengen op staal welke niet te coatyen zijn met Hot Dip Galvanizing of elctro-plating processen. PVD stelt ons in staat om coatings aan te brengen die mogelijk een oplossing bieden om LME tegen te gaan. Als eerste zal een selectie van coating materiaal gemaakt worden die als tussenlaag tussen het staal en de corrosie beschermende Zn laag komt en die LME kan voorkomen. Dit zal je zelf gaan ontwikkelen, prepareren, karakteriseren en testen. Het doel is om met dit project een oplossing te vinden voor het LME probleem en aan te geven hoe LME voorkomen kan worden.

Herken jij jezelf hierin?

 • Je bent WO Master student en studeerd in materiaal georienteerde richting.
 • Je bent op zoek naar een wo afstudeerstsage van 6 tot 9 maanden.
 • Je hebt passie voor het opzetten en uitvoeren van een materiaalkundig onderzoek.
 • Je houdt van het opzetten en uitvoeren van experimenten.
 • Je beheerst zowel de Nederlandse als de Engelse taal.
 • Je bent ondernemend ingesteld en neemt eigen initiatief.
 • Je krijgt energie van het zelfstandig werken in een dynamische en complexe organisatie.

Ben je opzoek naar een WO afstudeerstage bij een groot internationaal industrieel bedrief waarbij je jezelf op zowel fundamentele als praktische aspecten van onderzoek wilt verbreden dan is deze stage plek echt iets voor jou! 

Wat bieden wij jou?

 • Een goede stagevergoeding, namelijk €416 bruto per maand.
 • Een uitdagende leerzame stage met goede begeleiding. 
 • Samen met jou wordt vooraf een duidelijke opdracht opgesteld, zodat deze aan de eisen van jouw universiteit voldoet.
 • Je kunt waardevolle ervaring opdoen binnen een grote organisatie en Nederlands enige maakindustrie.
 • Je kunt rekenen op een no-nonsense en resultaatgerichte organisatie, waarbinnen jij een concrete bijdrage kunt leveren aan de realisatie van verbeterdoelstellingen.
 • Bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van onze Libary Services.
 • Kun je je aanmelden voor ‘Interns For Steel’. Dit is een groep opgericht voor stagiairs door stagiairs. Zij organiseren regelmatig rondleidingen, lunchen, samen één keer in de week en is er maandelijks een borrel. 

Wat is jouw werkomgeving?

Ons team bestaat uit specialisten uit verschillende vakgebieden. Voor dit project zal je echt deel uit maken van het team en zul je kennis en kunde direct kunnen gebruiken tijdens het uitvoeren van dit project. Daarnaast kom je met diverse andere afdeling in contact en krijg je een grote kans om je sterk te verbreden en ervaring op te doen in een internationale omgeving.

De komende jaren zoekt Tata Steel collega’s die grenzen willen verleggen. Wij gaan ons nadrukkelijker onderscheiden in de staalmarkt en willen onze klanten succesvoller laten zijn in hun markten. Wij willen zowel op functioneel en operationeel niveau excelleren, willen de beste zijn in wat we doen en doen dit altijd veilig. Om dit waar te maken verwachten we van jou als nieuwe medewerker dat je een expert bent in je vak. Dat je altijd denkt en handelt vanuit de klantgedachte, je streeft naar het maximale resultaat en meer. Je wilt jezelf, processen en producten continu verbeteren en gaat daarbij voor een optimaal en blijvend resultaat. Is dit ook jouw uitdaging?

Ga naar de website van Tata Steel

Other possibilities

werken-bij-Tata Steel
Aanmelden tot en met

Software Engineer Industriële Automatisering

IT / ICT

Tata Steel - IJmuiden

Tata Steel Ijmuiden bestaat uit 13 fabrieken op een terrein zo groot als 1500 voetbalvelden. Iedere fabriek heeft een groot aantal installaties, die zo veel mogelijk geautomatiseerd worden aangestuurd. IT is voor onze dagelijkse operatie dus van essentieel belang. Iedere fabriek heeft zijn eigen IT team, gespecialiseerd in de besturing en informatievoorziening voor die specifieke fabriek. In deze functie kom je te werken in één van deze teams. 

Samen met je collega’s zorg jij voor het beheer en de doorontwikkeling van besturing en/of informatiesystemen voor de deze specifieke fabriek. 

 

 • Je lost software en database gerelateerde problemen op
 • Je vernieuwt en verbeterd bestaande systemen voor de productiebesturing en informatievoorziening 
 • Je signaleert, ontwerpt, programmeert en implementeert functionele en technische verbeteringen in de software
 • Je werkt mee in verschillende projecten aan complexe en grote wijzigingen 

 

Een allround functie dus met technisch applicatiebeheer, database beheer en programmeer werkzaamheden en een nauwe samenwerking met je collega’s in de fabriek. 
 

werken-bij-Tata Steel
Aanmelden tot en met

Master internship Predictive Oxidation Control

Engineering / Techniek

Tata Steel - IJmuiden

Over the past decade, Tata Steel R&D has developed its own software to monitor, predict and control steel strip temperatures in the continuous annealing and hot dip galvanising lines of Tata Steel Europe. As the quality of the strip surface depends critically on the oxide evolution in the annealing furnaces, accurate strip temperature control is essential in ensuring a product of good and homogeneous quality. 
In order to improve the control of the oxidation process during annealing, in line actuators have been integrated that are capable of locally adjusting the atmosphere (in particular: its oxygen content). A model has been developed to predict internal and external oxidation of the steel elements as a function of process temperatures and oxygen availability.

Details of the assignment
The primary goal is to combine the oxide evolution model with the annealing process software to generate predictions of final surface quality under different atmosphere actuator settings. With the outcome of these predictions, the feasibility of using these actuators in real time can be evaluated. Moreover, it should clarify the possibilities and/or limitations of using the oxide model for real time atmosphere adjustments. The final result will be a series of recommendations on how to best use the model and the actuators in daily practice. Depending on the length of the internship, the assignment can be expanded to include lab trials to validate the recommendations.

werken-bij-Tata Steel
Aanmelden tot en met

Maintenance Traineeship

Engineering / Techniek

Tata Steel - IJmuiden

Geeft het jou een kick om resultaten te boeken op vlakken waar dit tot dusver nog niet gelukt is?

Geef je carrière een vliegende start! Als Maintenance Trainee ben jij de schakel tussen de werkvloer en het management. Samen bereik je echt meer! Na jouw traineeship kun jij jouw carrière voorzetten als bijvoorbeeld maintenance engineer, technisch specialist, onderhoudsmanager of teamleider. Je hebt je eigen groei zelf in de hand!

Als Maintenance Trainee voer je projecten uit in het kader van ons verbeterprogramma ‘Maintenance Action Plan’, met als doel het onderhoud op een hoger niveau te krijgen. Het programma duurt ongeveer 1 jaar en start doorlopend. We verwachten van jou dat je binnen een project initiatief toont om hierbij ook de mbo-techneuten te motiveren met jouw ideeën. Je zal de mindset van jouw collega's echt moeten veranderen! Door samen te werken met je collega's in de fabriek zorg je samen voor een verhoging van de betrouwbaarheid van de installaties. Het Maintenance Traineeship bestaat uit 60% projecten voor het overkoepelende verbeterprogramma, 20% projecten naar eigen invulling en de laatste 20% zal bestaan uit opleidingen en trainee-overleg.

Jouw ontwikkeling
Gedurende je Traineeship word je klaargestoomd voor een mooie carrièrestap binnen Tata Steel. Je wordt meer dan goed opgeleid, onder andere door middel van coaching on-the-job, vakinhoudelijke en persoonlijke trainingen. Je vormt samen met de andere young professionals een team, om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen.

Wat zeggen onze trainees?
Ivar van der Werf:
"Ik mag het managementteam advies geven over wat er op de werkvloer moet gebeuren, ik mag dus echt op hoog niveau meedenken! Daarnaast word je als trainee direct gezien als volwaardige collega, waardoor je meteen flinke stappen in je ontwikkeling kunt maken."
Jeroen Kanters:
"Ik heb meteen veel vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen. Dit zorgt ervoor dat ik mijzelf alleen nog maar méér wil bewijzen! Ik heb nu bij een van mijn projecten de rol van projectleider, ik zorg ervoor dat kennis en mensen bij elkaar gebracht worden. Het is echt leuk om te zien dat collega’s elkaar helpen en samen tot een oplossing proberen te komen. Ik denk dat dit ook typerend is en dat Tata Steel daarom ook voelt als één grote familie."

Lees meer over onze trainees >>