Overslaan en naar de inhoud gaan

Afstudeerstage Betrouwbaarheid ERTMS

Bedrijf: ProRail
Richting(en): Engineering / Techniek |
Niveau: WO
Locatie: Utrecht
Vooraanmelden
Vooraanmelden

ProRail vraagt

 • Een technische wo-opleiding zoals Civiele Techniek of Technische Bestuurskunde 
 • Zelfstandigheid en je bent leergierig
 • Communicatief vaardig, vaardig, zowel mondeling als schriftelijk
 • Analytisch sterk
 • Iemand die het  leuk vindt om de organisatie in te gaan

ProRail biedt

 • een uitstekende stagevergoeding van € 700 bruto per maand (o.b.v. 32 uur per week)
 • een gezellige werkplek met een leuk team en goede begeleiding
 • een stage waarin je een zinvolle bijdrage levert aan duurzame mobiliteit
 • een laptop van de zaak zodat je kunt flexwerken
 • een werkomgeving vol kansen om jezelf te blijven ontwikkelen

Ben jij een slimme wo-student die op zoek is naar een veelzijdige afstudeerstage binnen de spoorsector? Lees dan snel verder!

ProRail staat aan de vooravond van de migratie naar het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Deze migratie zal de veiligheid, capaciteit en de interoperabiliteit binnen Europa vergroten. Bovendien zal deze migratie een grote impact hebben op operationele processen en gebruiksprocessen voor bijvoorbeeld machinisten en treindienstleiders. Het zal ook risico’s introduceren voor de betrouwbaarheid van het integrale vervoersysteem, door nieuwe interacties tussen techniek, processen en mensen. Daarom is ProRail op zoek naar een afstudeerder die zich gaat richten op de analyse en het mitigeren van  deze risico’s, zodat we erop kunnen vertrouwen dat het vervoersysteem veilig en betrouwbaar blijft, tijdens na de migratie naar ERTMS. Het doel van deze afstudeeropdracht is het uitvoeren van een Systems Theoretic Process Analysis (STPA), om de betrouwbaarheidsrisico’s van het geïntegreerde vervoersysteem te analyseren, die veroorzaakt worden door de migratie naar ERTMS. 

STPA gaat ervan uit dat een systeem bestaat uit componenten die functioneren door regellussen. Voorbeelden van deze componenten zijn het treinoperatiesysteem, de treindienstleider, de machinist, de trein en de ERTMS driver-machine interface. Onbetrouwbaarheid wordt veroorzaakt door ontoereikende regellussen. STPA is een methodiek om te ontdekken welke regellussen ontoereikend zijn. De methodiek wordt toegepast om hiaten in systemen te vinden die gevolgen hebben voor de veiligheid, maar is ook bruikbaar om de oorzaken van onvoldoende beschikbaarheid en de daarachterliggende betrouwbaarheid op te sporen.

Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
•    Literatuuronderzoek naar STPA gericht op het spoorvervoersysteem en daaraan gerelateerde systemen
•    Analyse van de wijzigingen in de (gebruikers)processen 
•    Bouwen van een hiërarchisch controlestructuur van functionele componenten en interacties 
•    Identificeren van onveilige regellussen die zullen leiden tot onbetrouwbaarheid 
•    Afleiden van beperkingen Op vervoersysteem-niveau om betrouwbaarheid te garanderen 

Tijdens de afstudeerstage word je begeleid door twee hoogleraren van de TU Delft, en een collega van de Programmadirectie ERTMS. Ben jij op zoek naar een uitdagende afstudeerstage bij dé spoorinfrastructuurbeheerder van Nederland? Reageer dan nu en wij maken graag kennis met je!

Overtuigd? Solliciteer!

Ben je enthousiast geworden en beschik jij over genoemde competenties? Dan ontvang ik graag via de solliciteer-button je cv en motivatiebrief waarin je aangeeft waarom jij graag bij ProRail wilt afstuderen. Want wij staan open voor aanpakkers die initiatief nemen.
Toch eerst nog een vraag? Stel hem gerust aan Michelle Jansen via michelle.jansen@prorail.nl.  Inhoudelijke vragen kan je stellen aan Mirjam Cauvern via Mirjam.Cauvern@prorail.nl
 
Samen met jou werken we de afstudeeropdracht uit. De duur van de stage en het aantal uren per week passen we aan jouw opleidingseisen aan.
Uiterlijk 10 werkdagen na je sollicitatie hoor je van ons. Krijg je een uitnodiging? Dan gaan we graag met je in gesprek. Je ontmoet dan je eventuele stagebegeleiders.

Let op: Dit gaat uitsluitend om een afstudeerstage. Zoek je een leuke carrière mogelijkheid voor een vaste positie dan verwijzen we  je door naar onze openstaande actuele vacatures.

Andere vacatures

Aanmelden tot en met

Technisch Trainee

Engineering / Techniek

ProRail - Utrecht

In 2 jaar tijd alles leren over het spoor. Vanaf dag 1 meewerken aan het verduurzamen, innoveren en verbeteren van ProRail. Jezelf volop ontwikkelen door onder meer training en coaching. In korte tijd veel ervaring opdoen en toewerken naar een uitdagende managementfunctie. Past dit bij jouw ambities? Kom dan bij ProRail werken als technisch trainee. Dit kun je verwachten:

 • 3 opdrachten van elk 8 maanden op verschillende afdelingen binnen de corporate organisatie of op projecten, bijvoorbeeld als projectmanager of afdelingsmanager.
 • Samen met collega’s, vervoerders en aannemers werken aan projecten met maatschappelijke impact.
 • Ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten, onder begeleiding van een mentor, buddy en werkplekbegeleider.
 • Bouwen aan je netwerk via Young ProRail, speciaal voor onze medewerkers tot 35 jaar.

Ontdek de wereld van het spoor. Ervaar welk carrièrepad bij jou past. En daag jezelf én ons uit om te veranderen met jouw positieve energie, teamspirit, ondernemerschap en lef.

Technisch Trainee
werken-bij-ProRail
Aanmelden tot en met

Meewerkstage grondverwerving

Sales, Overige

ProRail - Utrecht

Voor de verwerving en verkoop van specifieke vastgoedobjecten door heel Nederland worden in opdracht van ProRail per jaar veel taxatierapporten gemaakt. Door de getaxeerde waarden vast te leggen in een informatiesysteem hebben deze taxatierapporten ook nut bij bijvoorbeeld toekomstige vastgoedramingen. Als werkstagiair draag je hieraan bij door het:

 • analyseren van de informatiebehoefte over de waarde van vastgoed in relatie tot vastgoedcategorieën en gebieden.
 • opstellen van een conceptueel informatiemodel.
 • implementeren van het conceptueel model en de data in het bestaande it-systeem.

Bij het uitvoeren van de opdracht kom je in contact met de mensen die de belang hebben bij de informatiebehoefte en krijg je de beschikking over alle taxatierapporten die in opdracht van ProRail zijn opgesteld. Daarnaast zal je bij een of meer projecten meewerken aan het realiseren van de vastgoedver-wervingsopgave. Je leert onze interne processen kennen en denkt mee over de aankoop of verkoop van gronden en gebouwen.

Meewerkstage grondverwerving
werken-bij-ProRail
Aanmelden tot en met

Meewerkstage leren & ontwikkelen

Overige

ProRail - Utrecht

Startdatum: 01 september 2022

Als stagiair bij leren en ontwikkelen ben je dagelijks bezig met de organisatie van het Leren en Ontwikkelen binnen ProRail. Een belangrijk speerpunt bij ProRail. Je bent het aanspreekpunt voor de medewerkers en je ondersteunt ze optimaal bij het gebruik van ons Leer Management Systeem (LMS - ProLeren). Je onderzoek bestaat uit het analyseren van het interne leeraanbod en hoe ProRail een passend aanbod faciliteert dat futureproof is voor alle collega’s voor een optimale ontwikkelbehoeften. Jouw werkzaamheden zijn: 

•    Eerste aanspreekpunt en vraagbaak voor medewerkers wat betreft praktische vragen rondom opleidingen.
•    Ondersteunen bij verbeterprocessen.
•    Administratieve taken omtrent de opleidingen en leeractiviteiten.
•    Het schrijven en uitdenken van je onderzoek.

Dus ben jij een organisatorisch talent dat snel kan schakelen? Communicatief sterk en vind je het fijn als geen dag hetzelfde is? En heb jij affiniteit met leren en ontwikkelen? Solliciteer dan nu!

Meewerkstage leren & ontwikkelen